Blog

Οι 12 μεσημβρινοί του σώματος και η βιοενέργεια

Γράφει ο Δημήτρης Λέκκος

Η ζωτική ενέργεια Qi – Η βιοενέργεια του Σώματος

 Η βασική ζωτική ουσία του οργανισμού είναι η ενέργεια Qi. Λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των λειτουργιών των οργάνων και είναι πάντα παρούσα. Τα πάντα προέρχονται από τις αλλαγές της Qi και τη συνεχή κίνηση της μέσω ενός δικτύου λεπτών αλληλένδετων καναλιών. Η δυσαρμονία της ενέργειας Qi σε κάποια συγκεκριμένα κανάλια προκαλεί ενδείξεις ασθένειας και συμπτώματα που εκφράζουν τη δυσλειτουργία ενός οργάνου ή σωματικό μπλοκάρισμα κατά μήκος της ροής των καναλιών. Όταν το σύνολο της κίνησης των ποσών ενέργειας των επιμέρους οργάνων εξελίσσεται αβίαστα και ισορροπημένα τότε υπάρχει υγεία!

Οι μεσημβρινοί

Το Qi χρησιμοποιεί κανάλια ενέργειας  για να κυκλοφορήσει στο σώμα που λέγονται μεσημβρινοί, όπως ακριβώς και οι μεσημβρινοί της γης, γιατί η βιοενέργεια ρέει από κάτω προς τα πάνω ή αντίστροφα δηλαδή πάντα από τον έναν πόλο του σώματος στον άλλο. Υπάρχουν δώδεκα ζεύγη κύριων μεσημβρινών, δηλαδή δώδεκα μεσημβρινοί για την κάθε πλευρά του σώματος – έξι Yin και έξι yang. Οι yin μεσημβρινοί διατρέχουν την περιοχή του στομάχου, του στήθους και της έσω επιφάνειας των άκρων, ενώ οι yang μεσημβρινοί την περιοχή της ράχης και την έξω επιφάνεια των άκρων.

Η λειτουργία των μεσημβρινών

Κάθε μεσημβρινός έχει συγκεκριμένη πορεία, ελαφρώς κάτω από το δέρμα (υποδόριος ιστός) και διασυνδέσεις με όργανα και ιστούς βαθύτερα. Αν η ενέργεια που ρέει κατά μήκος ενός μεσημβρινού δεν είναι ισορροπημένη, το όργανο ή η ομάδα των οργάνων που συνδέεται με αυτόν δυσλειτουργεί! Ταυτόχρονα βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα καθώς ο εγκέφαλος αδυνατεί να επιβάλλει την τάξη και την ισορροπία στο βαθμό που απαιτείται μεταξύ των διαφόρων ουσιών και ορμονών. Το Shiatsu επηρεάζει τους μεσημβρινούς με πιέσεις σε σημεία κατά μήκος της πορείας τους, με αποτέλεσμα την εναρμόνιση των οργάνων, την αβίαστη κίνηση της ενέργειας Qi και τη διατήρηση της ισορροπίας σε ολόκληρο το σύστημα.

Οι 12 κύριοι μεσημβρινοί

 1.Πνεύμονας

Λειτουργίες του Πνεύμονα: Ο Πνεύμονας ρυθμίζει την αναπνοή και την ενέργεια Qi. Η καλη ενεργειακή κατάσταση του Πνεύμονα συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της μύτης, του ρινοφάρυγγα, του λάρυγγα, της τραχείας και των βρόγχων.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας Πνεύμονα: H πλειοψηφία των συνδρόμων του οργάνου χαρακτηρίζονται από την κλινική παρουσία του βήχα.

Συναισθήματα: O Πνεύμονας βλάπτεται ενεργειακά από τη θλίψη, τον θυμό και την ανησυχία ιδίως όταν υφίστανται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2.Παχύ έντερο

Λειτουργίες του Παχέως εντέρου: Το Παχύ έντερο ελέγχει την αποβολή των υπολειμμάτων της τροφής.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: Οι διατροφικές συνήθειες παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του Παχέως εντέρου. Οι κλινικές εκδηλώσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνος στο επιγάστριο, έμετος, πυρετός, αίσθημα καψίματος στον πρωκτό) που σχετίζονται με το όργανο προκαλούνται συχνά από ενεργειακές δυσλειτουργίες άλλων οργάνων όπως Σπλήνας, Στομάχι, Ήπαρ.

Συναισθήματα: Tο συναισθηματικό stress  προκαλεί πρόβλημα στην ομαλή κίνηση εντός του οργάνου λόγω της διαταραχής στην κίνηση της ενέργειας Qi.

3.Στομάχι

Λειτουργίες του Στομάχου: To Στομάχι είναι υπεύθυνο για την υποδοχή και πέψη της τροφής. Μαζί με τον Σπλήνα αποτελούν την πηγή της παραγωγής ενέργειας Qi για τον οργανισμό.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: Οι κλινικές εκδηλώσεις που παρατηρούνται αφορούν κυρίως στο πεπτικό σύστημα (πόνος στο επιγάστριο, έμετος, δυσπεψία, ανορεξία).

Συναισθήματα: Το συναισθηματικό stress βλάπτει το Στομάχι με οποιαδήποτε μορφή και αν εκδηλώνεται (αγωνία, ανησυχία, φόβος, απογοήτευση) γιατί προκαλεί διαταραχές στην κίνηση της ενέργειας Qi.

4.Σπλήνας

Λειτουργίες του Σπλήνα: O Σπλήνας ελέγχει τον μετασχηματισμό της τροφής σε ενέργεια και τη μεταφορά προς τα άνω της ενέργειας. Επίσης ελέγχει το αίμα και τους μυς.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: Μυϊκές ατροφίες, μυϊκή αδυναμία, εύκολοι μωλωπισμοί, ωχρά χείλη με σκασίματα. Όταν ο Σπλήνας βρίσκεται σε καλή ενεργειακή κατάσταση το χείλη είναι κόκκινα και υγρά.

Συναισθήματα: O Σπλήνας ωφελείται ενεργειακά από τη χειρονακτική εργασία που έχει άμεση σχέση με τη γη. Η εμμονή σε μια συγκεκριμένη σκέψη και η υπερβολική διανοητική λειτουργία έχει αρνητικές επιπτώσεις στο όργανο.

5.Καρδιά

Λειτουργίες της Καρδιάς: Η Καρδιά παράγει  το αίμα και λειτουργώντας σαν αντλία εξασφαλίζει τη συνεχή κίνηση του. Η Καρδιά φιλοξενεί το πνεύμα Shen καθώς αποτελεί έναν απόλυτα προστατευμένο χώρο από το Περικάρδιο και τον θωρακικό κλωβό.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: Εύκολο λαχάνιασμα, άφθονος ιδρώτας, εύκολη κόπωση, αίσθημα παλμών. Ο προφορικός λόγος όταν είναι συγκροτημένος και σωστά δομημένος αποδίδεται στην Καρδιά και στο ισχυρό πνεύμα Shen, ενώ όταν υπάρχουν διαταραχές στον λόγο θεωρούνται δυσλειτουργίες της ενέργειας της Καρδιάς και αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο από τον θεραπευτή.

Συναισθήματα: H χαρά και η αγάπη προκαλούν αυξημένη ταχύτητα στην κίνηση της ενέργειας το οποίο ωφελεί ενεργειακά το πνεύμα. Αυτό έπηρεάζει θετικά την ενεργειακή συμπεριφορά του οργάνου της Καρδιάς. Συναισθήματα όπως η θλίψη, η μελαγχολια, το μίσος και ο θυμός επιβραδύνουν την κίνηση της ενέργειας και επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση του Πνεύματος και κατά συνέπεια του οργάνου που το φιλοξενεί – την Καρδιά.

6.Λεπτό Έντερο

Λειτουργίες του Λεπτού Εντέρου: Eλέγχει τον διαχωρισμό και την αποσύνθεση της τροφής.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, έμετος.

Συναισθήματα: To έντονο συναισθηματικό stress μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα στην κίνηση της ενέργειας του Λεπτού Εντέρου. Η ικανότητα του ατόμου να πάρει τη σωστή απόφαση όταν υπάρχουν πολλές επιλογές αποδίδεται στο Λεπτό Έντερο.

7.Ουροδόχος Κύστη

Λειτουργίες της Ουροδόχου Κύστης: Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η Ουροδόχος Κύστη είναι το όργανο παραγωγής και αποβολής των ούρων.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: Πέτρες, δυσουρικά ενοχλήματα, επίσχεση ούρων.

Συναισθήματα: O φόβος επηρεάζει την Ουροδόχο Κύστη και προκαλεί ακράτεια των ούρων από τη ραγδαία μείωση της ενέργειας Qi.

8.Νεφρός

Λειτουργίες του Νεφρού: Καθορίζει την σεξουαλική ενέργεια και γονιμότητα, ελέγχει τη διαδικασία μεταβολισμού των οργανικών υγρών, συμμετέχει στην εισπνοή – προσλαμβάνοντας τη φρέσκια ενέργεια του αέρα από τον Πνεύμονα – και τα οστά μέσω της παραγωγής του μυελού των οστών.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας:   Εμβοές, επώδυνα γόνατα και οσφυϊκή μοίρα, νυχτερινός ιδρώτας, συχνουρία, πρησμένη γλώσσα, εύκολη κόπωση, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στους άνδρες, ψυχρότητα στις γυναίκες, πρόπτωση μήτρας σε γυναικές.

Συναισθήματα:  Ο φόβος προκαλεί την πιο άμεση μεταβολή στην ενεργειακή κατάσταση του Νεφρού εξαντλώντας την ενέργεια Qi. Η σεξουαλική υπερδραστηριότητα θεωρείται ένας από τους  παράγοντες εξάντλησης του Νεφρού. Οι μειωμένες σεξουαλικές επιδόσεις, η πτώση της ακοής και η οστεοπώρωση οφείλονται στην παρακμή της ενεργειακής κατάστασης  του Νεφρού.

9.Περικάρδιο

Λειτουργίες του Περικαρδίου: Το Περικάρδιο στα κινέζικα ονομάζεται Xin – Bao. Xin είναι η Καρδιά και Bao ο φάκελος. Η λειτουργία του είναι ακριβώς αυτή, να προστατεύει σαν φάκελος την Καρδιά!

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: Στηθάγχη, καρδιοπάθειες, αίσθημα παλμών, υπέρταση.

Συναισθήματα: Ο μεσημβρινός του Περικαρδίου μας βοηθά να απαλλαγούμε από όλα τα κυκλοφορικά προβλήματα, τα σεξουαλικά μπλοκαρίσματα και την αρνητική ενέργεια που υπάρχει στο όργανο της Καρδιάς.

10.Τριπλός θερμαστής 

Λειτουργίες του Τριπλού Θερμαστή: O Τριπλός Θερμαστής είναι το όργανο που εξυπηρετεί τη λειτουργική συσχέτιση των διαφόρων οργάνων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό του νερού. Αυτά τα όργανα είναι ο Πνεύμονας, ο Νεφρός, το Στομάχι, το Λεπτό έντερο, το Παχύ έντερο και η Ουροδόχος Κύστη.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: Όλες οι κλινικές εκδηλώσεις συνδρόμων των οργάνων με τα οποία συσχετίζεται ο Τριπλός Θερμαστής.

Συναισθήματα: Αν ξεμπλοκάρουμε τον μεσημβρινό του Τριπλού Θερμαστή απαλλασσόμαστε από τη θλίψη και βιώνουμε τη χαρά. Η διαχείριση της ενέργειας του οργανισμού θα είναι ιδανική.

 11.Χοληδόχος Κύστη

Λειτουργίες της Χοληδόχου Κύστης: Η Χοληδόχος Κύστη ελέγχει την αποθήκευση της χολής. Η χολή παράγεται στο Ήπαρ και το περίσσευμα της αποθηκεύεται στη Χοληδόχο Κύστη.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: Σχηματισμός λίθων, ίκτερος, πικρή γεύση στο στόμα, ανορεξία, πυκνά ούρα, λιπαρή κόκκινη γλώσσα με κίτρινο επίχρισμα.

Συναισθήματα: Ένας ισορροπημένος μεσημβρινός γεμίζει το άτομο με αποφασιστικότητα και δύναμη για τη λήψη αποφάσεων και την πραγματοποίηση σχεδίων.

12.Ήπαρ

Λειτουργίες του ήπατος: 1. To Ήπαρ ρυθμίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας Qi    2. Επιβλέπει την πεπτική λειτουργία και την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας της εμμήνου ρύσεως 3. Το Ήπαρ ελέγχει τους τένοντες και την ικανότητα των μυών για σύσπαση.

Κλινικές εκδηλώσεις ανισορροπίας: Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο με ήπιο πόνο σε μαστούς και κοιλιά, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, δυσμηνόρροια με έντονο εντοπισμένο πόνο, διαταραχές όρασης (ερυθρότητα ματιών, κνησμός, ξηροφθαλμία).

Συναισθήματα: Θορυβώδεις εκδηλώσεις, δυνατή φωνή, ερυθρότητα του προσώπου, εύκολος θυμός, αίσθημα κόπωσης.

Το Ήπαρ είναι το όργανο που ελέγχει την ομαλή κίνηση της ενέργειας Qi. Η κίνηση της Qi διαταράσσεται κατά την επίδραση των συναισθημάτων και το Ήπαρ είναι φυσικά το όργανο που επηρεάζεται άμεσα ενεργειακά. Όταν η  ενέργεια του Ήπατος είναι ισχυρή το άτομο αντιδρά με ψυχραιμία στα εξωτερικά ερεθίσματα ακόμη και αν είναι δυσάρεστα. Στην αντίθετη περίπτωση που το Ήπαρ είναι αδύναμο ενεργειακά το άτομο αντιδρά με αλλοπρόσαλη συμπεριφορά και  έντονη ταραχή χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει την παραμικρή συναισθηματική φόρτιση.

Η ομαλή διεξαγωγή της εμμήνου ρύσεως εξαρτάται από την ισορροπημένη κίνηση της ενέργειας μέσα στο σώμα της γυναίκας. Το Ήπαρ επιβλέπει αυτή την διαδικασία. Σε περιπτώσεις που βιώνει συναισθηματικό stress, το Ήπαρ επηρεάζεται αρνητικά και την απορυθμίζει σημαντικά.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (άγχος – χιλιάδες πληροφορίες και εικόνες) προκαλεί ανισορροπίες στην ενέργεια του σώματος και υποχρεώνει το μυοσκελετικό σύστημα να είναι σε μια κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με τη λανθασμένη διατροφή βλάπτουν ιδιαίτερα το Ήπαρ με αποτέλεσμα τη συχνή παθολογία του οργάνου στην σύγχρονη κοινωνία.