Pilates

Pilates

“Pilates is complete coordination of body, mind and spirit.”

Οι ασκήσεις  της μεθόδου είναι χωρισμένες σε επίπεδα οπότε είναι ιδανικές για όλες τις κατηγορίες  ασκουμένων. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλου του κόσμου άσχετα με τη φυσική κατάσταση του καθενός. Ο ίδιος ο J.H.Pilates χαρακτήρισε τη μέθοδό του ήπια για τις εγκύους ασφαλή για τους υπερήλικες, δυναμική για αθλητές και χορευτές.

Pilates για άτομα με χρόνιο πόνο

Απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης με μυοσκελετικά προβλήματα όπου άλλα προγράμματα άσκησης δε μπορούν να εφαρμοστούν. Ο γυμναστής προσαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου συνεκτιμώντας όλες τις λεπτομέρειες της φύσης του προβλήματός του. Μπορεί να εφαρμοστεί σε:

-Πόνους στον αυχένα

-Κύφωση, λόρδωση

-Σκολίωση

-Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

-Αστάθεια ώμου

-Πόνος στην περιοχή της μέσης λόγω φλεγμονής ή ακόμη και μηχανικής αιτιολογίας

-Ισχιαλγία

-Σπονδυλόλυση – σπονδυλολίσθηση

-Οστεοπώρωση

-Μετεγχειρητική αποκατάσταση σπονδυλικής στήλης

-Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

-Σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα οφέλη της μεθόδου pilates

-Βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της στάσης και της συμμετρίας του σώματος

-Αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

-Χαλάρωση και επανεκπαίδευση νευρικού συστήματος μετά από κάθε συνεδρία pilates σε τραυματισμένες περιοχές

-Μείωση άγχους και στρες

-Ηρεμία και διαύγεια του νου

-Αποτελεσματική κίνηση και καλή ισορροπία

-Μείωση πόνων στην περιοχή της πλάτης, του αυχένα και της μέσης

-Όμορφο σώμα και καλοσχηματισμένοι μυες

-Βελτίωση οστικής πυκνότητας

-Αύξηση δύναμης και μυϊκής αίσθησης

Pilates

Change happens through movement, and movement heals

Η ιστορία της μεθόδου Pilates

O Joseph Hubertus Pilates γεννήθηκε στη Γερμανία το 1880. Μέσα από την ανάγκη του να υπερνικήσει τη δική του φυσική αδυναμία – καθώς υπέφερε από άσθμα και ραχίτιδα – ξεκίνησε να αναπτύσσει την μέθοδό του στις αρχές του 1920. Στην εφηβική του ηλικία άρχισε να μελετά την ανατομία και την ανθρώπινη φυσιολογία ενώ εκπαιδεύτηκε σε δυτικές και ανατολικές πρακτικές εκγύμνασης όπως Yoga και πολεμικές τέχνες. Ασχολήθηκε με το  boxing, ενώ εξελίχθηκε σε άριστο σκιερ και δύτη.

Κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε αιχμάλωτος σε ένα στρατόπεδο στο Λάνκαστερ μαζί με άλλους Γερμανούς. Εκεί άρχισε να αναπτύσσει ένα σύστημα ασκήσεων που το ονόμασε ”contrology”. Αργότερα η μέθοδος μετονομάστηκε σε “Pilates”προς τιμήν του. Προσάρμοσε ελατήρια και ιμάντες από τα κρεβάτια φτιάχνοντας όργανα για να βοηθήσει τους τραυματίες να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Αυτά ήταν τα πρώτα όργανα εκγύμνασης και αποκατάστασης και αποτέλεσαν το προσχέδιο για τα σημερινά reformer k cadillac.

Μετά το τέλος του πολέμου, επέστρεψε στη Γερμανία όπου εκπαίδευσε τη στρατιωτική αστυνομία του Αμβούργου σε τεχνικές αυτοάμυνας ενώ παράλληλα άρχισε να εφαρμόζει τη μέθοδό του σε πελάτες. Το 1925 τον κάλεσαν να εκπαιδεύσει τον γερμανικό στρατό, αλλά καθώς ήταν ειρηνιστής, αρνήθηκε και αποφάσισε να φύγει από τη χώρα του. Μετανάστευσε στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη όπου το 1926 άνοιξε μαζί με τη γυναίκα του το πρώτο studio. Οι πρώτοι του πελάτες υπήρξαν χορογράφοι και χορευτές. Έτσι γνώρισε τον George Balanchine, τον Ted Shawn, τη Martha Graham και άλλους επαγγελματίες της κίνησης οι οποίοι έγιναν πιστοί οπαδοί της μεθόδου.

Το Pilates αρκετά χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε σαν μια επαναστατική μέθοδος εκγύμνασης για όλους, με ευρύτατη αποδοχή σε όλο τον δυτικό κόσμο. Σήμερα χρησιμοποιούνται πολλά βοηθητικά μέσα όπως fitballs, rings, foam rollers, therabands,  και bosu δίνοντας ποικιλία και πολυμορφικότητα στο pilates mat.

H μέθοδος Pilates Mat

O Pilates ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να εκπαιδεύσουμε το σώμα να λειτουργεί σωστά και να μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις καθημερινές προκλήσεις και απαιτήσεις. Ανέπτυξε τη μέθοδο που ονόμασε “contrology” με το όραμα της ενσωμάτωσης αυτού του τρόπου άσκησης στην καθημερινότητά μας.

Είναι ένα πρόγραμμα “λειτουργικής γυμναστικής” που γυμνάζει όλο το σώμα συμμετρικά, συνδυάζοντας πνευματική και ψυχική ισορροπία. Η ευθυγράμμιση του σώματος που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο άσκησης, ελέγχει τη θέση των αρθρώσεων και των οστών, ενώ ενισχύει τη διαύγεια του νου μέσω της ακρίβειας και του συντονισμού κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.

Ο έλεγχος των μυών του ανθρώπινου σώματος είναι πιο δύσκολος από την ευθυγράμμιση του σκελετού σε μια ιδανική ανατομική στάση. Ξεκινώντας από το “εύκολο” κομμάτι, η μέθοδος Pilates αρχικά ευθυγραμμίζει το σώμα και ακολούθως εκπαιδεύει με ακρίβεια κάθε φορά το νευρικό σύστημα για να στέλνει τις σωστές εντολές ώστε με τη σειρά τους το μυικό σύστημα να ανταποκρίνεται επιτυχώς.

Δυναμώνει το σώμα από μέσα προς τα έξω στοχεύοντας σε μυς “εν τω βάθει” διορθώνοντας χρόνιες αδυναμίες και αποτρέποντας τραυματισμούς. Ο ίδιος ο Pilates έλεγε ότι : “Σε 5 μαθήματα αρχίζεις να νιώθεις τη διαφορά, σε 10 το βλέπουν οι άλλοι, σε 20 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούριο σώμα.” Πίστευε ότι το κλειδί για την υγεία του ανθρώπου είναι η σπονδυλική στήλη η οποία ευθύνεται για τη δύναμη, τη σταθεροποίηση, την ευλυγισία και την αντοχή που είναι απαραίτητα συστατικά για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής.

Η μέθοδος pilates αποτελείται από 500 περίπου ασκήσεις ακριβείας οι οποίες εκτελούνται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικά εκπαιδευμένων στη μέθοδο γυμναστών.

Οι ασκήσεις βασίζονται σε 8 αρχές:

-Αναπνοή

-Κέντρο

-Ροή

-Έλεγχος

-Ακρίβεια

-Αυτοσυγκέντρωση

-Συνολική μυϊκή επιστράτευση

-Αντοχή

Αυτές οι αρχές συνυπάρχουν και ρέουν μέσα σε κάθε κίνηση, τη στιγμή που εκτελείται η κάθε άσκηση. Ο σχεδιασμός των ασκήσεων επιφέρει τόνωση και επιμήκυνση στους μυς του σώματος, χωρίς να τους διογκώνει με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση σε πόντους.