Ποιος είναι ο ιδανικός personal trainer για εσένα και με ποια κριτήρια θα τον επιλέξεις;

Χρειάζεσαι τη βοήθεια από εξειδικευμένο personal trainer  για να “χτίσεις” το σώμα που ονειρεύεσαι; Έχεις ξανακάνει personal training αλλά οι προσδοκίες σου δεν επαληθεύτηκαν;  Έχεις τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης γιατί κανείς δε σε διόρθωσε; Έχουμε τη λύση για εσένα: Προσωπική γυμναστική ή αλλιώς personal training! Παρακάτω θα αναφέρουμε ποια είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια για να διαλέξεις τον καλύτερο personal trainer για εσένα!

Ένας καλός personal trainer θα σε εκπαιδεύει στην άσκηση, θα σε εμπνεύσει και θα σε βοηθήσει να ξεκλειδώσεις τον πιο πολύπλοκο μηχανισμό, το σώμα σου. Θα σου βρει λύσεις σε πολλά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις και θα σου δώσει έξυπνες συμβουλές για τη διατροφή  παρέχοντας τα σωστά κίνητρα για να αλλάξεις σελίδα στις συνήθειες και τη ζωή σου. Θα περάσετε πολλές ώρες μαζί, επομένως η σωστή και προσεκτική αξιολόγηση του είναι πολύ σημαντική!

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο επάγγελμα του γυμναστή  υπάρχουν οι καλοί personal trainers και αυτοί που φέρουν μόνο τον τίτλο… Αν προσλάβεις κάποιον μη κατάλληλο θα το καταλάβεις σύντομα καθώς δε θα βελτιώνεσαι, αλλά θα χειροτερεύεις, δε θα έχεις διάθεση για προπόνηση και θα τις ακυρώνεις.. Αντί να σε εμπνέει και να αλλάζει τη διάθεσή σου προς το καλύτερο, θα δεις ότι βαριέσαι και τελικά τα παρατάς!!! Ας δούμε όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας personal trainer για να  είσαι σιγουρευτείς ότι πρόκειται για υπεύθυνο επαγγελματία και καταρτισμένο επιστήμονα!

 Τίτλοι σπουδών

O personal trainer πρέπει να έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση δηλαδή να είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και όχι μιας ιδιωτικής σχολής που δίνει πιστοποιήσεις σε μερικές εβδομάδες. Η δουλειά του γυμναστή είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτεί πιστοποιημένες γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας και εργοφυσιολογίας που θα εφαρμόζονται σε κάθε προπονητικό σχεδιασμό που θα ανακύπτει. Η βελτίωση της υγείας ενός ανθρώπου είναι πολύ σοβαρό έργο και προϋποθέτει αυτοί που το επιτελούν να είναι επιστήμονες της φυσικής αγωγής. Η γνώση που προσφέρουν οι ιδιωτικές σχόλες είναι ελλιπέστατη και οδηγεί στην ημιμάθεια που είναι πιο επικίνδυνη από την αμάθεια. Για τον λόγο αυτό η πολιτεία έχει προβλέψει με νόμους ότι στα γυμναστήρια – ιδιωτικά και δημοτικά – στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορούν να εργάζονται σαν προπονητές μόνο απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την εκγύμναση κατ΄οίκον αλλά και στην ύπαιθρο.

Άδεια άσκησης επαγγέλματος

Την απαραίτητη από τον νόμο άδεια άσκησης επαγγέλματος μπορούν να φέρουν οι προπονητές που είναι απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α καθώς και κάποιοι προπονητές μετά από ειδική διετή επιμόρφωση από τη Γ.Γ.Α. Προσοχή μεγάλη λοιπόν στην αντιποίηση επαγγέλματος και τους παράνομους αυτοαποκαλούμενους personal trainers. Ένας ακατάλληλος personal trainer μπορεί να σε τραυματίσει πολύ σοβαρά και να σε στιγματίσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Είναι παθιασμένος με τη δουλειά του

Αυτό φαίνεται και από την εμφάνισή του καθώς είναι αδύνατο να έχει πάθος με τη γυμναστική και αυτό να μην αντανακλάται στο δικό του σώμα. Είναι δυνατόν να παρακινήσει εσένα όταν δε μπορεί να κάνει το ίδιο για τον εαυτό του; Οι καλύτεροι personal trainers ξεχωρίζουν από την αγάπη τους για τη γυμναστική και το σώμα τους που πρέπει να είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Είναι αφοσιωμένος μόνο σε εσένα

Κανένας σοβαρός επαγγελματίας δε μιλάει στο τηλέφωνο, στέλνει μηνύματα ή μιλάει σε άλλους την ώρα που κάνετε προπόνηση. Αν δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένος πώς θα σε διορθώσει όταν δει το λάθος κατά την εκτέλεση μιας άσκησης ή διάτασης; Όταν πληρώνεις για personal training πληρώνεις για μια παροχή υπηρεσιών αφιερωμένη σε εσένα απόλυτα.

Εκπονεί ειδικά προγράμματα εκγύμνασης βάσει της αξιολόγησης και των μετρήσεων που έχουν γίνει

Κάνεις personal training για να έχει εγγυημένα αποτελέσματα!!! Για να είμαστε σίγουροι εφαρμόζουμε προγράμματα γυμναστικής που είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες σου, τα θέλω και τις προσδοκίες σου. Όλα αυτά είναι μετρήσιμα μέσα από την αξιολόγηση που υποβάλλεται κάθε ασκούμενος ξεχωριστά και τους στόχους που έχουμε θέσει μετά από τις μετρήσεις. Ένας γυμναστής  που δεν αφιερώνει χρόνο για αυτές τις μετρήσεις κάνει προπονήσεις άστοχες με αδιάφορα ή και καθόλου αποτελέσματα.

Είναι υπεύθυνος στα ραντεβού του και δεν αργοπορεί

Δεν ακυρώνει ποτέ προπονήσεις γιατί το προγραμμά του απέκτησε ξαφνικά άλλη πορεία..

Δεν αλλάζει συνεχώς μέρες και ώρες! Πρέπει να είναι σωστά οργανωμένος και πολλές φορές φτάνει και 5 λεπτα πιο νωρίς στην οικία ή τον τόπο της προπόνησης γιατί ο χρόνος σου είναι πολύτιμος. Αν δέχεται τη δική σου αργοπορία ή αργεί ο ίδιος στα ραντεβού του δεν είναι σοβαρός επαγγελματίας.

 Είναι ευγενικός και ευχάριστος χωρίς να ξεφευγεί από τον στόχο

Ο personal trainer πρέπει να έχει αναπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της επικοινωνίας από τη στιγμή που συναναστρέφεται με πολύ κόσμο με διαφορετική νοοτροπία, ψυχοσύνθεση και απαιτήσεις! Η αποτελεσματικότητα της προπόνησης στηρίζεται αποκλειστικά στην καλή επικοινωνία γυμναστή και ασκούμενου. Όσες γνώσεις και να έχει ο personal trainer αν δεν είναι ευχάριστος, ευγενικός και εφοδιασμένος με τη σωστή δόση χιούμορ δεν είναι κατάλληλος για αυτήν τη δουλειά. Ο γυμναστής είναι μαζί σου για να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου και να κάνει την προπόνηση πιο ευχάριστη, όχι απίστευτα δύσκολη!

Όταν του μιλάς σε ακούει

Να προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια σε αυτά που του λες είναι ένα από τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας καλός personal trainer. Τις ημέρες που αισθάνεσαι άρρωστος ή κουρασμένος, ένας καλός προπονητής θα τροποποιεί το πρόγραμμά σου. Θα κάνεις μια στοχευμένη προπόνηση αλλά πιθανότητα θα σου μειώσει την ένταση, θα αυξήσει τα διαλλείματα και θα αλλάξει κάποιες ασκήσεις. Η προπόνηση είναι δική σου και πρέπει να την απολαμβάνεις!! Ένας κακός προπονητής από την άλλη θα συνεχίσει να σε πιέζει παρά την πάθησή σου και θα σε οδηγήσει σε τραυματισμό. Μπορεί ακόμη παρά τον πόνο που νιώθεις μετά τον τραυματισμό να επιμένει να συνεχίσεις, κάτι που είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο.

Σε παραπέμπει αλλού όταν είναι απαραίτητο

Απόφυγε τους προπονητές που νομίζουν ότι μπορούν να θεραπεύσουν παθήσεις μόνοι τους. Κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο γιατί τους λείπει η γνώση και η νομική κάλυψη για διάγνωση και θεραπεία παθήσεων που δεν εξειδικεύονται. Η προπόνηση είναι πάντα σχεδιασμένη με ασκήσεις που έχει προτείνει ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την πάθηση του ασκούμενου σε αρμονική συνεργασία μαζί μας.

Ενημερώνεται και εξελίσσεται 

Το μεράκι και το πάθος είναι απαραίτητα στοιχεία για κάθε δουλειά πόσο μάλλον για τη δουλειά του γυμναστή. Αν έχει πάθος για τη δουλειά του θα το καταλάβεις εύκολα! Μιλάει συνεχώς για τη γυμναστική και τα σπορ, διαβάζει μελέτες, παρακολουθεί σεμινάρια για να μαθαίνει καινούρια πράγματα, ανανεώνει συνεχώς το ασκησιολόγιο του. Έχει πραγματικό ενδιαφέρον για την πρόοδο των πελατών του, επιδιώκοντας το καλύτερο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ενώ προβληματίζεται όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Προσπάθησε να βρεις έναν personal trainer που έχεις κάποια σύσταση γι΄ αυτόν.

Ένας επαγγελματίας γυμναστής θα έχει συστάσεις από δεκάδες πελάτες οι οποίοι θα είναι στη διάθεσή σου όταν το ζητήσεις. Διάβασε το βιογραφικό του, μάθε τι ειδικότητα έχει, προσπάθησε να βρεις πολλές πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά του. Ο κανόνας ότι κατά κύριο λόγο πληρώνεις ότι παίρνεις ισχύει και εδώ. Το πιο σημαντικό κριτήριο δεν είναι η τιμή! Ψάξε για τον καλύτερο!

 Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος σε μεθόδους διδασκαλίας και έχει υπομονή

Πολλές φορές έχεις καταλάβει ότι ένας γυμναστής ΔΕ σου ταιριάζει γιατί βγάζει στοιχεία του εαυτού του που σε απογοητεύουν ή σε εκνευρίζουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το σίγουρο είναι ότι δεν κάνεις personal training για να μπορέσει  να δείξει ο γυμναστής την αυθεντία του σε εσένα αλλά για να σε εκπαιδεύσει με υπομονή και καλή διάθεση να εκτελείς ΤΕΛΕΙΑ όλες τις ασκήσεις και τεχνικές διατάσεων. Θα σε πάει από τις βασικές ασκήσεις στις πιο προχωρημένες μόνο όταν μπορείς και με τη ροή που πρέπει.